ze smakiem
20 min
2 osoby
400 kcal / 1 porcja
5

Ziołowy makaron z krewetkami

Co potrzebujemy?

Makaron:
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • sól, pieprz
Krewetki:
  • 200 gramów krewetek białych
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól

Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł - da się go przygotować bardzo szybko na wiele pysznych sposobów.

Ten z dzisiejszego wpisu może zaskoczyć bardzo ziołowym aromatem, który genialnie komponuje się ze świeżymi, lekko słodkimi pomidorkami. Przygotujesz go naprawdę ekspresowo, więc sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach ;) 

Do dzieła!

Czosnek (1 ząbek) pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka). Wrzuć krewetki (200 gramów) i podsmaż je około 7-10 minut, aż się zarumienią. Jeżeli są zamrożone, będą potrzebować więcej czasu, by woda odparowała. Na końcu dopraw odrobiną soli i suszonej bazylii.

1

W garnku rozpuść masło (1 łyżka). Wrzuć pomidorki (10 sztuk) poprzekrawane na połówki lub ćwiartki. Podsmaż krótko, tak by się za bardzo nie rozpadły: 3-5 minut.

2

Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka) oraz ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią (po 1 łyżeczce). Dobrze wymieszaj.

3

Do pomidorów dorzuć ugotowany wcześniej makaron (200 gramów) oraz ziołową oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z przyrządzonymi krewetkami.

4