ze smakiem
10 min
2 osoby
275 kcal / 1 porcja
5

Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką parmeńską

Co potrzebujemy?

  • 0,5 opakowania rukoli (70 gramów)
  • 1 jajko
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 3-4 kawałki pomidorów suszonych w oleju
Dresing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Jeśli zapytalibyście mnie o mój ulubiony dresing do sałatek, bez wahania odpowiedziałabym, że to ten z miodem i musztardą. Po prostu lubię taki duet i uważam, że do wielu smaków pasuje.

Dziś ten aromat połączyłam z wyrazistą rukolą i przyznam, że świetnie się te smaki dopełniają. 

Do dzieła!

Jajko (1 sztuka) ugotuj na twardo.

1

Umytą rukolę (1 opakowanie) przełóż na talerz lub do miseczki. Suszone pomidory (3-4 kawałki) pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na rukolę.

2

Na warzywa połóż przekrojone na pół plasterki szynki parmeńskiej (2 plastry).

3

Aby przygotować dresing połącz miód (1 łyżeczka) z oliwą z oliwek, wodą (po 1 łyżce) i musztardą (1 łyżeczka). Dopraw solą i pieprzem. Takim sosem polej sałatkę.

4

Na wierzch połóż ugotowane, obrane i przekrojone na cztery części jajko. Smacznego! :)

5