ze smakiem
10 min
3 osoby
920 kcal / 1 porcja
5

Tradycyjne naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami

Co potrzebujemy?

Naleśniki (6 sztuk):
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
Serek:
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 10 sztuk truskawek świeżych
Dodatkowo:
  • garść truskawek mrożonych

W moim domu naleśniki na śniadanie to niemalże codzienność ;) najczęściej podaję mniejsze placuszki w różnych odsłonach, jak na przykład te tutaj czy tutaj, ale takie tradycyjne, puszyste i sycące także goszczą na naszym stole. 

Dziś połączenie idealne - mascarpone i truskawki. Któż go nie próbował i nie zakochał się od pierwszego widelca?! ;) 

Do dzieła!

Jajko dobrze roztrzep z cukrem (2 łyżki) i mlekiem (3 szklanki). Dodaj mąkę (2,5 szklanki). Wymieszaj, tak by nie było grudek. Ciasto na naleśniki gotowe :) wylewaj je na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zarumienią.

1

Serek (250 gramów) połącz z mlekiem (1 łyżka). Dodaj cukier puder (1 łyżka) i wymieszaj. Dorzuć pokrojone na kawałki truskawki (10 sztuk), ponownie delikatnie wymieszaj.

2

Mrożone truskawki (garść) przełóż do garnuszka i postaw na niedużym ogniu, na około 7-10 minut (aż owoce się rozmrożą i puszczą sok).

3

Usmażone naleśniki wysmaruj gotowym serkiem, zawiń i polej sosem truskawkowym. Smacznego :)

4

Przepisy na inne śniadaniowe (i nie tylko!) placuszki znajdziesz tutaj, tutaj, tutaj, tutaj, tutaj i tutaj.