ze smakiem
20 min
4 osoby
645 kcal / 1 porcja
5

Tortilla warzywna z grillowanym halloumi

Co potrzebujemy?

  • 4 płaty tortilli
  • 1 opakowanie sera halloumi (225 gramów)
  • 12 sztuk szparagów zielonych
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 sztuka batata
  • 4 garści rukoli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
Sos:
  • 0,5 puszki pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól

Latem najbardziej lubię to, że świeże owoce i warzywa mogą być z nami codziennie :D jak nie zielone, sprężyste szparagi, to pyszne, pachnące słońcem pomidory.

Myślę, że w tych ciepłych miesiącach nie tylko ja częściej stawiam na obiady, w których warzywa grają pierwsze skrzypce. Dziś przychodzę z przepisem, który jest ultraprosty i można go śmiało modyfikować według własnych upodobań i zawartości lodówki :D

Tortilla jest fajnie chrupiąca, zarówno dzięki podpieczonym plackom, jak i przygotowanym warzywom - szparagi krótko smażone smakują mi najbardziej, bo pozostają jędrne i lekko twarde. Do tego grillowany ser halloumi - ja go uwielbiam :) jego nieprzytłaczający smak nadaje się do wielu potraw.

Do dzieła!

Batata (1 sztuka) obierz ze skórki i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy (3 łyżki) i wrzuć warzywo. Takie frytki smaż 7-12 minut, w między czasie obracając je, tak by zarumieniły się ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, przełóż je na ręcznik papierowy, by tłuszcz ociekł.

1

Szparagom (12 sztuk) odetnij twarde końcówki. Na patelni rozgrzej masło (1 łyżka) i wrzuć na nie szparagi. Smaż 4-5 minut, aż lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące i jędrne. Na końcu oprósz je solą.

WSKAZÓWKA: szparagi możesz też po prostu ugotować :)

2

Aby przygotować sos, pomidory (0,5 puszki) wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka). Dopraw cukrem (1 łyżka), oregano (1 łyżeczka) i solą. Pozostaw na ogniu jeszcze 3-4 minuty.

3

Ser halloumi (1 opakowanie) pokrój na cienkie plastry. Smaż na patelni grillowej (jeżeli mocno przywiera do naczynia, możesz smażyć na łyżce masła) z obu stron, aż się zarumieni.

4

Każdy płat tortilli (4 sztuki) opiecz na suchej patelni aż lekko się zarumieni (ja używam płaskiej patelni do naleśników). Paprykę (1 sztuka) pokrój na kawałki.

5

Czas na składanie tortilli :) każdy opieczony placek posmaruj gotowym sosem. Na to wyłóż rukolę, pokrojoną paprykę, podsmażone szparagi, kawałek sera oraz frytki z batatów. Całość zawiń. Gotowe! :)

WSKAZÓWKA: aby sprawniej zwinąć tortillę, dodatki kładź u dołu placka. Zacznij od zagięcia dołu, później boki.

6