ze smakiem
25 min
3 osoby
505 kcal / 1 porcja
5

Schab w kremowym sosie kurkowym z dyniowym puree

Co potrzebujemy?

Puree z dyni:
  • 0,5 sztuki dyni średniej wielkości (460 gramów)
  • 2 sztuki ziemniaka
  • 1 łyżka masła
Schab:
  • 3 plastry schabu
  • 160 gramów kurek
  • 200 gramów kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Lubię kurki w różnych konfiguracjach, ale w połączeniu ze śmietanką smakują mi najbardziej!

Dziś taki kremowy sos przygotowałam ze schabem (niekiedy wymieniam go na kurczaka) i podałam z purre dyniowym. Powstał iście sezonowy obiad :D

Do dzieła!

Dynię (0,5 sztuki) oczyść z pestek i pokrój na kilka części. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.

1

Ziemniaki (2 sztuki) obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

2

Kurki (160 gramów) dobrze umyj i smaż na maśle (1 łyżka) około 10 minut, aż woda, którą puszczą, nieco odparuje.

3

Schab (3 plastry) oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej (1 łyżka) i smaż na nim mięso, około 3 minuty każdą stronę. Niech się lekko zarumieni.

4

Do mięsa dorzuć usmażone kurki i wszystko zalej śmietanką (200 gramów). Dopraw solą i gałką muszkatołową (1 łyżeczka). Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.

5

Gdy dynia będzie gotowa i nieco przestygnie, obierz ją ze skórki, a następnie zgnieć tłuczkiem razem z ugotowanymi ziemniakami i masłem (1 łyżka), robiąc puree. Podawaj z gotowym schabem i sosem kurkowym :)

6