ze smakiem
10 min
5 osoby
173 kcal / 1 porcja
5

Sałatka z pomarańczą i grillowanym serem halloumi

Co potrzebujemy?

  • 100 gramów roszponki
  • 1 sztuka pomidora
  • 0,5 sztuki awokado
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 100 gramów sera halloumi
Dresing:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku cytryny
  • sok 0,5 sztuki pomarańczy

Pomysłów na sałatki nigdy za wiele, prawda? :D ta propozycja jest bardzo soczysta, dzięki pomarańczy i świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania :) 

Do dzieła!

Pomidora (1 sztuka) pokrój w małą kostkę. Awokado (0,5 sztuki) i pomarańczę (1 sztuka) obierz ze skórki i również podziel na małe części.

1

Aby przygotować dresing, połącz musztardę (2 łyżki) z oliwą i wodą (po 1 łyżce). Dolej sok z cytryny (1 łyżka) i z pomarańczy (z 0,5 sztuki). Dodaj miód (1 łyżeczka). Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

2

Roszponkę (100 gramów) przełóż do miski. Na nią wrzuć pozostałe warzywa oraz pomarańczę. Zalej wszystko dresingiem.

3

Ser (100 gramów) wrzuć na suchą patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia (około 5 minut). Gdy będzie gotowy, pokrój go w kostkę i wyłóż na sałatkę.

4

Szukasz pomysłu na inną sałatkę? Zajrzyj tu (sałatka z mango i serem camembert), tu (sałatka z kurczakiem w marynacie francuskiej) i tu (sałatka z gruszką i prażonymi pestkami dyni) :)

A jeśli potrzebujesz inspiracji na grillowe przekąski, zapraszam tu (bagietka z gruszką i serem camembert), tu (spring rollsy z kurczakiem i warzywami) czy tu (grillowane szparagi w boczku).