ze smakiem
20 min
8 osoby
145 kcal / 1 porcja
5

Sałatka z kurczakiem w marynacie francuskiej

Co potrzebujemy?

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 gramów szpinaku
  • 250 gramów (1 opakowanie) pomidorków koktajlowych
Marynata do mięsa:
  • 1 opakowanie musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 sztuki cytryny
  • sól, pieprz
Dresing do sałatki:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Przepyszna sałatka z marynowanym kurczakiem to mój zeszłoroczny hit grillowy. Zawsze, gdy ją podaję, zgarniam masę komplementów :) jej przygotowanie jest szybkie, a efekt, jaki daje, turbosmaczny :) 

Do dzieła!

Musztardę francuską (1 opakowanie) zmieszaj z sokiem z cytryny (0,5 sztuki) i miodem (3 łyżki). Dopraw solą i pieprzem. Do takiej marynaty wrzuć pokrojone w kostkę mięso (2 piersi) i wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 20 minut.

1

By przygotować dresing, połącz musztardę (1 łyżeczka) i miód (1 łyżka) z oliwą z oliwek (2 łyżki). Dolej wodę (1 łyżka) i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

2

Szpinak (200 gramów) przełóż do miski i wrzuć na niego poprzekrawane na pół pomidorki (1 opakowanie). Wszystko zalej wcześniej przygotowanym dresingiem.

3

Upieczone mięso wyłóż na warzywa. Sałatka gotowa :)

4