ze smakiem
15 min
8 osoby
484 kcal / 1 porcja
5

Pomarańczowy creme brulee

Co potrzebujemy?

Creme brulee (8 sztuk):
  • 800 g śmietanki 36%
  • 8 żółtek
  • 2 sztuki pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 8 łyżeczek brązowego cukru
  • 4 sztuki truskawki
  • 4 plastry pomarańczy

Creme brulee to świetny deser na letnie pikniki. Jest bardzo kremowy i słodki, dlatego przełamałam go odrobiną pomarańczy.

Nie wymaga wielkiego nakładu pracy w kuchni, a jest bardzo efektowny. Smakuje niczym lekka pianka.

Do dzieła!

Śmietankę (800 g) razem z cukrem (1/3 szklanki) i sokiem z pomarańczy (2 sztuki) zagotuj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

1

Żółtka (8 sztuk) zmiksuj na gładką masę. Dolej do niej przestudzoną śmietankę i ubijaj, tak aby nie było grudek.

2

Masę wylej do foremek. Piecz w nagrzanym do 100 stopni piekarniku, przez około 50 minut.

3

Po upieczeniu wyciągnij foremki z pieca i pozwól, by krem wystygł. Następnie wsadź je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

4

Po wyciągnięciu deseru z lodówki, każdy posyp równomiernie łyżeczką brązowego cukru i opal palnikiem. Podawaj z pokrojonymi truskawkami i pomarańczami.

5