ze smakiem
20 min
2 osoby
415 kcal / 1 porcja
5

Polędwiczka w kremowym sosie z pomidorami

Co potrzebujemy?

  • 0,5 sztuki polędwiczki wieprzowej
  • 2 sztuki pomidora
  • 1 sztuka cebuli
  • 200 gramów śmietanki 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kremowy sos z pomidorami idealnie pasuje do kruchej polędwiczki. Podałam go z kaszą gryczaną, która genialnie równoważy ten lekki smak śmietanki.

Do dzieła!

Polędwiczkę (0,5 sztuki) pokrój na plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju (1 łyżka) przez 3-4 minuty z każdej strony (aż się lekko zarumienią).

1

Cebulę (1 sztuka) poszatkuj. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i zeszklij.

2

Pomidory (2 sztuki) pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i smaż jeszcze około 3 minuty, aż lekko się rozpadną. Wszystko zalej śmietanką (200 gramów). Dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Pozostaw na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

3

Do sosu dorzuć usmażone polędwiczki. Posyp posiekaną natką pietruszki (1 pęczek). Podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami.

4