ze smakiem
10 min
7 osoby
55 kcal / 1 porcja
5

Pianka truskawkowa

Co potrzebujemy?

  • 0,5 kilograma truskawek
  • 0,5 opakowania jogurtu naturalnego (dużego, 175 gramów)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka agar agar
Dodatkowo:
  • ulubione świeże owoce

To jest jeden z dwóch moich słodkich hitów tego lata :) świeże owocowe zamienione w puszystą jogurtową chmurkę! Super deser na upały. Orzeźwia, jest bardzo lekki i naturalnie słodki - nie dodaję żadnych słodzików :) coś pysznego!

Podaję go po prostu ze świeżymi owocami, czasem dorzucę bitą śmietanę lub jej kokosową wegańską wersję (przepis znajdziesz na przykład tu).

 

*Agar agar możesz zamienić na żelatynę. 

Do dzieła!

Truskawki (0,5 kilograma) zblenduj z jogurtem (0,5 opakowania).

1

Agar agar (1 łyżeczka) wsyp do zimnej wody (1/3 szklanki), wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, odczekaj aż przestanie wrzeć i wlej do zmiksowanego jogurtu. Wymieszaj.

2

Masę przelej do kubeczków. Wstaw do lodówki. Po 20-40 minutach deser powinien mieć odpowiednią konsystencję (podobną do galaretki).

3

Piankę ozdób ulubionymi owocami :) smacznego!

4

Kiedyś zrobiłam też wersję kokosową, przepis na nią znajdziesz o tutaj :)