ze smakiem
10 min
2 osoby
150 kcal / 1 porcja
5

Pianka kokosowa

Co potrzebujemy?

  • 1 puszka mleka kokosowego (mocno schłodzonego)
  • 1 łyżka syropu kokosowego lub klonowego
  • 5 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki agar agar
  • 70 gramów malin mrożonych
  • 1 łyżeczka cukru

Taki lekki deser u nas świetnie sprawdził się latem, gdy podawałam go ze świeżymi owocami czy też galaretką. Stwierdziłam, że fajną opcją na nieco chłodniejsze temperatury będzie pianka kokosowa z gorącymi malinami. Puszysta, wegańska przekąska, która nie wymaga użycia piekarnika i przygotowuje się ją naprawdę szybko. Dla mnie to super sprawa na przykład na przyjęcia :)

 

Zamiast agar agar można użyć także żelatyny.

Do dzieła!

Ze schłodzonego mleka kokosowego (1 puszka) oddziel stałą część i zmiksuj ją krótko, aż uzyska puszystą konsystencję. Dodaj syrop kokosowy (1 łyżka) i ponownie wymieszaj.

1

Agar agar (0,5 łyżeczki) wymieszaj z zimną wodą (5 łyżek). Doprowadź do wrzenia. Gorącą ciecz przelej do ubitego mleka kokosowego, dobrze wymieszaj. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30-40 minut.

2

Maliny (70 gramów) podgrzewaj z cukrem (1 łyżeczka) około 5-7 minut, aż się rozpadną.

3

Stężały deser polej gorącymi malinami. Smacznego! :)

4