ze smakiem
10 min
1 osoby
781 kcal / 1 porcja
5

Owsianka z sosem z masła orzechowego

Co potrzebujemy?

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
Sos orzechowy:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 0,5 łyżki masła
Dodatkowo:
  • 0,5 sztuki banana

Smaczna i pożywna propozycja na początek dnia. Tak przyrządzona owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Dzięki suszonej żurawinie jest odpowiednio słodkie, a aksamitny sos z masła orzechowego to wisienka na torcie :) uwielbiam go w połączeniu z bananem, a wiosną i latem ze świeżymi owocami sezonowymi. 

Taką owsiankę podaję na milion sposobów, w zależności od nastroju i pory roku. Pasuje do niej wszystko! :)

Do dzieła!

Płatki owsiane (0,5 szklanki) zalej mlekiem (1 szklanka). Dosyp żurawinę (1 łyżka). Wszystko gotuj około 10 minut, aż płatki wchłoną całe mleko.

1

W małym naczyniu roztop masło (0,5 łyżki) z masłem orzechowym (1 łyżka). Sos gotowy :) polej nim owsiankę. Na wierzch ułóż pokrojonego w plasterki banana (0,5 sztuki).

2