ze smakiem
25 min
5 osoby
284 kcal / 1 porcja
5

Orientalny rosół z krewetkami

Co potrzebujemy?

Wywar:
  • 1 porcja rosołowa
  • 6 sztuk marchewek
  • 1 sztuka pora
  • 2 sztuki pietruszki (korzeń)
  • 0,5 sztuki selera
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 litry wody
  • 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
  • 0,5 opakowania lubczyku suszonego
  • sól
Warzywa:
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka papryki (może być zwykła lub, jeśli lubisz, ostra)
  • 0,5 sztuki pora
  • 2 łyżki masła
Krewetki:
  • 220 gramów krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
  • sól
Dodatkowo:
  • 3 garści makaronu ryżowego

Gdy byłam dzieckiem, nie znosiłam rosołu i naprawdę trzeba było mnie przycisnąć, bym go zjadła ;) dopiero w dorosłym życiu polubiłam to, jak fajnie rozgrzewa organizm i nauczyłam się, jak go przyrządzać, by był niezwykle aromatyczny i smaczny.

Dziś przychodzę z wariacją  na temat klasycznego bulionu. Chrupiące warzywa i morski posmak krewetek dodają mu orientalnego charakteru. Raz na jakiś czas fajnie zastąpić klasyk czymś nieco bardziej szalonym :D ;)

Do dzieła!

Najpierw przygotuj wywar. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej :) Porcję rosołową (1 sztuka) oraz obrane warzywa (6 sztuk marchewek, 2 sztuki pietruszki, 1 sztuka pora oraz 0,5 sztuki selera) zalej wodą (4 litry).

1

Cebulę (1 sztuka) obierz ze skórki i opal palnikiem, by się zarumieniła. Dorzuć do garnka. Całość zagotuj. Dodaj sól, pieprz ziarnisty (1 opakowanie) oraz lubczyk (0,5 opakowania). Zmniejsz ogień i pozostaw na nim wywar jeszcze około 2,5-3 godziny. Dzięki długiemu i wolnemu gotowaniu będzie bardzo aromatyczny :)

2

Gdy rosół będzie gotowy, odcedź wywar od warzyw i mięsa. Potrzebny będzie sam bulion. Z resztek możesz przygotować sałatkę lub farsz do pierogów :)

3

Marchewki (2 sztuki) obierz ze skórki i za pomocą obieraczki zrób z nich tagliatelle. Możesz je też pokroić w cienkie słupki. Paprykę (1 sztuka) i pora (0,5 sztuki) pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło (2 łyżki) i smaż warzywa około 5-7 minut, aż się zarumienią. Zalej je gotowym wywarem i gotuj jeszcze przez około 10 minut, na małym ogniu.

4

Krewetki (220 gramów) podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zarumienią, dopraw je solą oraz lubczykiem (0,5 łyżeczki).

5

Makaron ryżowy (3 garści) zalej wrzątkiem, przykryj i odczekaj 3-5 minut aż będzie gotowy.

6

Porcję makaronu ryżowego przełóż do miseczki, zalej rosołem z warzywami, na końcu dorzuć krewetki. Możesz też podawać go z pierożkami wonton, które świetnie współgrają z całością. Smacznego! :)

7