ze smakiem
10 min
6 osoby
344 kcal / 1 porcja
5

Naleśniki z masłem orzechowym

Co potrzebujemy?

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 banany (dojrzałe)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do smażenia

Te placuszki to od kilku miesięcy hit śniadaniowy w naszym domu. Uwielbiają je dzieciaki, a i dorośli z chęcią proszą o dokładkę. 

Masło orzechowe i banan to dla mnie duet idealny. Jest słodko i aromatycznie. Czy można lepiej zacząć dzień? :)

Naleśniki najlepiej smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki), cukier (1 łyżka) i mleko (2,5 szklanki) roztrzep razem. Dodaj masło orzechowe (3 czubate łyżki) oraz banany (2 sztuki) i wszystko zblenduj.

1

Do masy dosyp mąkę (2 szklanki) i porządnie wszystko wymieszaj.

Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują podane z syropem klonowym.

2