ze smakiem
50 min
5 osoby
540 kcal / 1 porcja
5

Muffinki z kaszy jaglanej

Co potrzebujemy?

Muffinki (9 sztuk):
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki soku jabłkowego + 0,5 szklanki
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki margaryny (125 g)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
  • ulubione owoce
  • bita śmietana

Mój ulubiony sposó na kaszę jaglaną, to podanie jej na słodko. Uważam, że świetnie komponuje się z owocami, cukrem pudrem czy sosem czekoladowym.

Muffinki przygotowane właśnie z tej kaszy są niesamowicie pożywne i wystarczy tylko jedna babeczka, by zaspokoić głód i ochotę na małe co nieco ;)

Do dzieła!

Kaszę jaglaną (2 szklanki) przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości w soku jabłkowym (3 szklanki) - zajmie to około 15 minut.

1

W misce roztrzep jajko z cukrem (4 łyżki) i sodą oczyszczoną (1 łyżeczka). Dodaj roztopioną margarynę (0,5 kostki) i wymieszaj.

2

Gdy kasza będzie już gotowa, dodaj ją do składników w misce. Połącz wszystko, dolewając resztę soku (0,5 szklanki). Do całości wsyp mąkę (0,5 szklanki). Wymieszaj, tak aby powstała gładka masa. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao (3 łyżeczki).

3

Przygotuj sobie papiloty do muffinek. Do każdej z nich przekładaj ciasto, tak by zajmowało ono około 3/4 objętości foremek.

Babeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca daj im przestygnąć, a następnie udekoruj ulubionymi owocami i bitą śmietaną.

4