ze smakiem
20 min
2 osoby
332 kcal / 1 porcja
5

Makaron w kremowym sosie z kurkami

Co potrzebujemy?

  • 200 gramów kurek
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 240 gramów makaronu
  • 1 sztuka cebuli szalotki
  • 1 garść pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)

Myślę, że zgodzicie się ze mną, że kurki najlepiej smakują w towarzystwie kremowej śmietanki ;) dziś postanowiłam zrobić równie aksamitny, aromatyczny sos, tyle że bez jej użycia! Wyszło naprawdę satysfakcjonująco :)

Do dzieła!

Makaron (240 gramów) ugotuj al dente.

1

Kurki (200 gramów) porządnie umyj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz (1 łyżeczka). Smaż je około 8-10 minut. Grzyby puszczą sporo wody, więc potrzebują czasu, by odparowała.

2

Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i dorzuć do kurek. Całość wymieszaj i podsmaż 3-4 minuty, aż szalotka zmięknie.

3

Dolej mleczko kokosowe (0,5 puszki) i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

4

Ugotowany makaron zalej sosem. Wymieszaj. Pietruszkę (garść) posiekaj. Posyp nią gotowe danie. Smacznego :)

5