ze smakiem
10 min
3 osoby
268 kcal / 1 porcja
5

Kurczak z pesto, pomidorem i mozzarellą

Co potrzebujemy?

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 sztuka mozzarelli w kulce (125 gramów)
  • 0,5 sztuki pomidora
  • sól
Pesto:
  • 1 doniczka bazylii świeżej
  • 2 łyżki orzechów (ziemnych lub pini)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wody
  • sól
Dodatkowo:
  • ugotowany ryż

Szybkie obiady to moja specjalność ;) te z piekarnika zdecydowanie zaliczają się do takiej kategorii. 

Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą to klasyk w wielu kuchniach. Ja do tego dorzuciłam jeszcze sporo bazylii, bo naprawdę ją lubię! Wyszło i smacznie, i szybko :) 

Do dzieła!

Mięso (2 piersi) podziel na porcje i oprósz solą. Włóż do naczynia żaroodpornego.

1

Listki bazylii (1 doniczka), orzeszki (2 łyżki), oliwę z oliwek (3 łyżki) oraz wodę (1 łyżeczka) zblenduj na gładko. Dopraw solą.

2

Mięso posmaruj gotowym pesto. Na każdy kawałek połóż plaster pomidora i plaster mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25-30 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.

3