ze smakiem
15 min
3 osoby
370 kcal / 1 porcja
5

Kurczak w kremowym sosie ze szparagami

Co potrzebujemy?

  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 sztuk szparagów zielonych
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 opakowanie śmietanki 36% (200 gramów)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • ugotowany ryż

Sos ze szparagami na bazie śmietany - prosty, szybki, ale jakże smaczny obiad :) na wiosenne popołudnia idealny.

Do dzieła!

Piersi z kurczaka (2 sztuki) pokrój na dość cienkie kawałki. Dopraw solą. Rozgrzej olej (1 łyżka) i smaż na nim mięso z obu stron, aż lekko się zarumieni.

1

Szparagi (12 sztuk) pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i smaż chwilę, aż zmiękną.

2

Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do podsmażonych szparagów i pozostaw na ogniu chwilę, aż cebulka się zeszkli. Całość wrzuć do usmażonego mięsa.

3

Wszystko zalej śmietanką (1 opakowanie). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Podawaj z ugotowanym ryżem.

4

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz tu (krem szparagowy z mleczkiem kokosowym), tu (risotto ze szparagami i kurczakiem) i tu (grillowane szparagi w boczku).