ze smakiem
15 min
3 osoby
258 kcal / 1 porcja
5

Krem z pieczonego kalafiora

Co potrzebujemy?

Zupa:
  • 0,5 sztuki kalafiora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 sztuki ziemniaka
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
  • garść pestek dyni

Z zup najbardziej lubię te w formie kremów - są niezwykle sycące i zaspokajają nawet większy apetyt.

Tę z dzisiejszego przepisu robiłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Zdecydowanie rozsmakowałam się w pieczonym kalafiorze - ma intensywny, wyraźny smak. Do tego coś chrupiego - tosty w ziołach i prażone pestki dyni podkręciły całość.

Do dzieła!

Kalafior (0,5 sztuki) posmaruj oliwą z oliwek (2 łyżki) i oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj go papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz przez 90 minut, aż będzie miękki i rumiany.

1

Obrane ze skórki ziemniaki (2 sztuki) i cebulę (0,5 sztuki) pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle (2 łyżki), dorzuć do niej ziemniaki i smaż na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

2

Do warzyw dorzuć upieczony i podzielony na kawałki kalafior. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko zalej bulionem (3 szklanki). Gotuj jeszcze 10 minut.

3

Po tym czasie, gdy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę. Jeśli jest dla Ciebie za gęsta, dolej wodę.

4

Pestki dyni (garść) wrzuć na suchą patelnię i podpiecz chwilę, aż się przysmażą. Pamiętaj, by je mieszać, bo pozostawione, lubią się przypalić ;) tak gotowymi pestkami posyp każdą porcję zupy przed podaniem.

5

Masło (2 łyżeczki) połącz z ziołami prowansalskimi i oregano (po 0,5 łyżeczki). Taką kombinacją wysmaruj kromki chleba tostowego (3 sztuki) z obu stron i smaż je na patelni, aż się zarumienią.

6

Przepisy na inne zupy znajdziesz tutaj, tutaj, tutaj, tutaj, tutaj i tutaj.