ze smakiem
40 min
4 osoby
390 kcal / 1 porcja
5

Krem pomidorowy

Co potrzebujemy?

Krem:
  • 8 sztuk mięsistych pomidorów o wyraźnym zapachu (zimą warto użyć tych w puszce)
  • 2 sztuki cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
  • sól, pieprz, cukier
Pierożki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 doniczka bazylii świeżej
  • 1 sztuka awokado
  • sok z 0,5 sztuki limonki
  • 1 sztuka mozarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier
Emulsja:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju z pestek winogron

Przyrządzenie klasycznej zupy pomidorowej, ale wzbogaconej o zaskakujące elementy, nigdy nie było prostsze :) taki talerz serwuje nam bogactwo pomidorowego aromatu z lekką nutą nowoczesności - pierożki serwowane z musem z awokado zaskoczyły moje podniebienie!

Grzegorz przygotował danie, które z pewnością często gości na niejednym stole. Jednak niuanse, jak choćby zielona emulsja, wyrazista w smaku i podbijająca dodatkowo nuty pomidora, gwarantują, że nie będzie tu nudy!

Chcesz na jednej łyżce poczuć soczyste promienie słońca zamknięte latem w tym czerwonym owocu? Spróbuj tego przepisu :)

Do dzieła!

Posiekaj cebule (2 sztuki) i czosnek (6 ząbków) oraz drobno pokrój pomidory (8 sztuk), wcześniej wycinając z nich środek. Poza sezonem warto używać tych w puszce, gdyż są zbierane i przetworzone latem, dzięki czemu zachowują swój smak i aromat. Daje im to znaczną przewagę nad tymi importowanymi, bezsmakowymi bulwami ;) w rondelku rozgrzej masło i wrzuć na nie wcześniej przygotowane warzywa. Smaż kilka minut, a następnie zalej bulionem lub wodą (2 szklanki). Gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość zblenduj, tak by nie pozostały grudki.

1

Gdy krem się gotuje, zabierz się za przygotowanie tortellini. Zblenduj na gładką masę obrane awokado (1 sztuka) oraz liście bazylii (1 doniczka) i mozarellę (1 sztuka). Dopraw to sokiem z limonki (z 0,5 sztuki), solą i cukrem.

Do mąki (100 g) dodaj szczyptę soli i powoli podlewaj wodą (około 1/4 szklanki, ale może to być nieco więcej lub mniej, ważne, by była odpowiednia konsystencja), cały czas wyrabiając ciasto. Potrzebuje ono około 10 minut pracy, tak aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj je. Wytnij małą szklanką kształty, nałóż wcześniej przygotowany farsz i sklejaj ciasto, formując nieduże pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie, a później smaż na patelni z rozgrzanym masłem, dodając szczyptę soli.

2

Przygotowanie emulsji jest niezwykle proste i szybkie, a dodaje całości fajnego, świeżego posmaku. Po prostu zblenduj natkę pietruszki (1 pęczek) z olejem z pestek winogron (0,5 szklanki). Gotowe! Tym zielonym musem dekoruj talerze z kremem pomidorowym i nadziewanymi pierożkami.

3