ze smakiem
20 min
3 osoby
140 kcal / 1 porcja
5

Krem dyniowo-paprykowy

Co potrzebujemy?

  • 0,5 sztuki dyni piżmowej
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • sól, pieprz

Choć nie znoszę procesu przygotowywania dyni (odbieranie jej z grubej skóry, a potem krojenie na kawałki nie raz doprowadziło mnie do szału), to nie mogę odmówić sobie przyjemności jej jedzenia :) 

Zupa z dzisiejszego przepisu jest jedną z moich ulubionych. Zaskoczyło mnie jak fajnie słodki smak dyni połączył się z wyrazistą papryką. Coś pysznego! 

Do dzieła!

Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry i pokrój w kostkę (im mniejsza, tym zupa szybciej się ugotuje). Paprykę i cebulę (po 1 sztuce) również pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na masło (2 łyżki) i podsmaż 10-15 minut, aż lekko się zarumienią. Nie zapomnij mieszać :)

1

Podsmażone warzywa dopraw solą, pieprzem i papryką słodką w proszku (1 łyżeczka). Wymieszaj. Wszystko zalej wodą (2 szklanki) i gotuj jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

2

Płatki migdałów (garść) wrzuć na suchą patelnię i smaż chwilę, mieszając i uważając, by się nie przypaliły. Gdy się zarumienią, zdejmij je z ognia.

3

Gdy warzywa będą miękkie, zupa prawie gotowa :) zblenduj ją na gładką masę i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeżeli będzie dla Ciebie za gęsta, dolej wodę. Przed podaniem każdą porcję posyp prażonymi płatkami migdałów.

4

A jeśli masz ochotę na inny krem, zajrzyj po przepisy na krem z batatów, krem marchewkowy lub krem z pieczonego kalafiora.