ze smakiem
10 min
1 osoby
310 kcal / 1 porcja
5

Kaczka pieczona z gruszką

Co potrzebujemy?

  • 1 noga kaczki
  • 1 sztuka gruszki
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • sól

Lubię przygotowywać mięso z piekarnika, bo tak naprawdę robi się ono samo. Naszym zadaniem jest je jedynie dobrze doprawić i przypilnować, by się nie przypaliło :D

Kaczka z dzisiejszego przepisu jest mocno ziołowa (porządnie czuć tymianek), ale towarzystwo gruszki fajnie równoważy smaki.

Do dzieła!

Kaczkę (1 noga) natrzyj solą oraz ziołami: tymiankiem i ziołami prowansalskimi (po 1 łyżeczce).

1

Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 40 minut.

2

Gruszkę (1 sztuka) obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.

3

Po 40 minutach pieczenia kaczki, zdejmij pokrywkę, dorzuć gruszkę i tak piecz kolejne 40 minut.

4