ze smakiem
30 min
8 osoby
367 kcal / 1 porcja
5

Jagielnik truskawkowy

Co potrzebujemy?

Spód (blacha 25 x 17 cm):
  • 2 szklanki daktyli suszonych (około 200 gramów)
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych (około 150 gramów)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Masa:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 3 szklanki mrożonych truskawek (około 250 gramów)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • garść płatków migdałów

Pomysł na ten przepis pojawił się, gdy przeglądałam fit inspiracje kulinarne na Instagramie. Nie sądziłam jednak, że taka zdrowa kalornia będzie aż tak pyszna! 

Lekko kruchy, mocno orzechowy spód to mój faworyt. Takie połączenie mogłabym zajadać codziennie. Jego smak idealnie współgra z kremową masą jaglaną i tą orzeźwiającą truskawką. 

Nawet jeśli nie jesteś fanem kaszy jaglanej, są duże szanse, że akurat ta propozycja przypadnie Ci do gustu, bo owocowy dodatek zupełnie odmienił smak jaglanki :) 

Do dzieła!

Do przygotowania spodu ciasta potrzebny Ci będzie dobry blender. Do jego miski wrzuć daktyle (1 szklanka) i orzechy (1 szklanka) oraz wlej roztopiony olej kokosowy (1 łyżka). Całość zblenduj na bardzo drobne kawałki, a następnie przerzuć na blachę i rozprowadź równomiernie, ugniatając masę. Wsadź ją do lodówki.

Wskazówka: jeżeli daktyle są za twarde dla Twojego blendera, wcześniej zalej je wodą i mocz kilka minut. Następnie odsącz z wody i gotowe - mielenie pójdzie lepiej :)

1

Kaszę jaglaną (3/4 szklanki) przepłucz zimną wodą. Wrzuć ją do garnka, zalej wodą (1,5 szklanki) i dosyp cukier (1 łyżka). Gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę, dodaj mleko kokosowe (0,5 szklanki) i pozostaw na ogniu do czasu, aż jaglanka i mleko pochłonie.

2

Gdy kasza będzie już ugotowana, do garnka dorzuć rozmrożone truskawki (3 szklanki). Możesz je chwilę wcześniej rozmrozić w garnku na gazie lub w mikrofalówce :) całość zblenduj na gładką masę.

3

Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki). Odstaw ją na chwilę, by przestygła (5 minut wystarczy), a następnie wlej do masy jaglanej, jednocześnie mieszając. Całość przerzuć na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Blachę znów wstaw do lodówki.

4

Przygotowanie polewy jest niesamowicie szybkie i proste :) wszystkie składniki (po 2 łyżki oleju kokosowego, miodu i kakao) rozpuść w garnuszku, a następnie poczekaj, aż nieco przestygną. Wylej na ciasto i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp płatkami migdałów (garść). Całość znów wsadź do lodówki. Ciasto musi się chłodzić minimum godzinę.

5