ze smakiem
30 min
8 osoby
450 kcal / 1 porcja
5

Jagielnik

Co potrzebujemy?

Spód:
  • 100 gramów daktyli suszonych
  • 100 gramów orzechów (np. ziemnych i/lub nerkowca)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 sztuki banana
  • 5 łyżek masła orzechowego
Masa:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • płatki migdałów do dekoracji

Deser ten odkryłam zupełnie przez przypadek, wertując instagram w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Wykonując go pierwszy raz, nie sądziłam, że tak posmakuje mi i moim bliskim! 

Masa jaglana jest niesamowicie aksamitna i lekka, a daktylowo-orzechowy spód totalnie skradł moje serce. Od tej pory zaczęłam go bardzo często wykorzystywać do przyrządzania różnych słodkości. 

Jagielnik nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki (głównie dzięki daktylom) i z chęcią sięga się po kolejny kawałek, dopijając popołudniową kawkę :)

Do dzieła!

Daktyle i orzechy (po 100 gramów) oraz roztopiony olej kokosowy (2 łyżeczki) zblenduj, tak aby nie pozostały żadne duże kawałki. Powstałą masę przełóż na blachę, rozłóż równomiernie po całości, ugniatając. Tak przygotowany spód schłodź w lodówce.

1

Aby przygotować masę, ugotuj kaszę jaglaną (3/4 szklanki) w wodzie (1,5 szklanki). Gdy wchłonie całą wodę, dolej mleko kokosowe (0,5 szklanki). Gotuj jeszcze przez chwilę, aż kasza będzie miękka, a całość nie za rzadka. Następnie zblenduj całość.

2

Na schłodzonym spodzie rozsmaruj masło orzechowe (5 łyżek) i rozłóż pokrojone w plasterki banany (2 sztuki). Na to wszystko wyłóż ugotowaną wcześniej masę jaglaną. Ciasto ponownie schłodź w lodówce.

3

Przygotowanie polewy jest niezwykle proste. Po prostu rozpuść w garnuszku wszystkie składniki: olej kokosowy, miód (po 2 łyżki) i kakao (3 łyżki). Nim wylejesz ją na ciasto, odczekaj chwilkę, aż przestygnie. Całość udekoruj płatkami migdałów.

Jako polewę możesz też wykorzystać tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuść ją na małym ogniu z łyżką oleju kokosowego lub masła. Gotowe :)

4

Przepisy na inne zdrowe słodkości znajdziesz tutaj: jagielnik truskawkowy, fit kinder country, kokosowy fit snickers bez pieczenia, orzechowe batony.