ze smakiem
20 min
5 osoby
760 kcal / 1 porcja
5

Gorące ciacho z malinami

Co potrzebujemy?

Kruchy spód:
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 garść płatków migdałów
Dodatkowo:
  • 300 g malin
  • lody śmietankowe

Pyszne, kruche i słodkie ciasto to zawsze dobry pomysł na jesienny podwieczorek ;) te z malinami najlepiej smakuje na gorąco, podane z lodami śmietankowymi - niebo w gębie! 

Do dzieła!

Oddziel żółtka od białek (z 2 jajek). W misce utrzyj masło (100 g) i margarynę (50 g) z cukrem (1 łyżka), cukrem wanilinowym (1 opakowanie) oraz z żółtkami. Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz mąkę (2 szklanki). Całość zagnieć na gładkie ciasto.

1

Przygotuj wierzch ciasta - kruszonkę. Masło (100 g) utrzyj z cukrem (0,5 szklanki). Dodaj mąkę (3/4 szklanki) i zagnieć do połączenia składników. Ciasto powinno być pokruszone, połączone w nieregularne grudki.

2

Z białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli (dzięki temu ubicie będzie łatwiejsze). Pod koniec dodaj łyżkę cukru. Pamiętaj, by nie robić tego wcześniej, bo piana może nie zesztywnieć :)

3

Przygotuj sobie blachę o średnicy 25 cm. Wyłóż ją wcześniej zagniecionym ciastem. Na nie wysyp umyte maliny (300 g). Możesz też wykorzystać mrożone owoce :) następnie połóż pianę z białek, a na nią pokrusz kruszonkę i wysyp płatki migdałów (1 garść).

Ciasto piecz przez 35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Najlepiej smakuje podane jeszcze gorące z lodami śmietankowymi! :)

4