ze smakiem
15 min
2 osoby
583 kcal / 1 porcja
5

Gofry owsiane

Co potrzebujemy?

Gofry (4 sztuki):
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • ulubione owoce, bita śmietana lub cukier puder

Te gofry to świetna propozycja na śniadanie! Są niesamowicie pożywne (zjedzenie jednego placuszka już porządnie napełniło mój żołądek ;) ), a zawarte w nich płatki owsiane dodają energii i siły na cały dzień. Nie są bardzo słodkie, dlatego bez wyrzutów sumienia można podawać je z cukrem pudrem, a nawet bitą śmietaną.

Do ciasta możesz też dodać ulubione orzechy i żurawinę suszoną - gofry staną się jeszcze bardziej treściwe.

Ja tego ranka postanowiłam zaserwować je na wypasie! ;) skusiłam się na bitą śmietanę, dżem pożeczkowy i banana.

Czy można lepiej zacząć poranek niż właśnie takim słodkim akcentem? :)

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki) dobrze roztrzep z cukrem (1 łyżka) i proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Dodaj płatki owsiane (1 szklanka) i mleko (0,5 szklanki). Na koniec dosyp mąkę (1 szklanka). Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa.

1

Gotową masę przekładaj do nagrzanej gofrownicy. Placuszki piecz przez około 10 minut, aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi owocami, cukrem pudrem albo bitą śmietaną lub dżem.

2