ze smakiem
20 min
4 osoby
470 kcal / 1 porcja
5

Ciasto francuskie z kawałkami indyka

Co potrzebujemy?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej
  • 2 garści szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 2 garści sera mozzarella tartego
  • bazylia tarta, mieszanka ziół toskańskich (po 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz, cukier
  • olej do smażenia mięsa

Niekiedy z braku czasu sięgam po gotowe rozwiązania. Jednym z nich jest kruche ciasto francuskie, wykorzystywane w mojej kuchni i na słodko, i na wytrawnie.

Dziś serwuję je z kawałkami indyka i aksamitnym serem ricotta. Szybki pomysł na napełnienie czymś smakowitym głodnych brzuszków moich bliskich ;)

Do dzieła!

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojone na kawałki (w kostkę lub w paski) mięso z piersi indyka (około 400 g). Dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz mieszanką ziół toskańskich. Smaż je około 10 minut, aż się lekko zarumieni.

1

Na blachę rozłóż ciasto francuskie (1 opakowanie). Wyłóż na nie szpinak (2 garści) i paprykę czerwoną pokrojoną w grubą kostkę (1/2 sztuki). Na warzywa wrzuć usmażone wcześniej mięso.

2

W naczyniu roztrzep jajko (1 sztuka) i połącz je z serem ricotta (250 g). Dopraw solą oraz bazylią i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa. Wylej ją na blachę. Całość posyp tartym serem mozzarellą (2 garści).

Danie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut.

3