ze smakiem
10 min
1 osoby
208 kcal / 1 porcja
5

Bulion warzywny

Co potrzebujemy?

  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pora
  • 1 sztuka pietruszki (korzeń)
  • 1 sztuka cebuli
  • 1/3 sztuki selera
  • 1,5 litra wody
  • 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • 2 listki laurowe
  • sól

Pyszny, mocno warzywny bulion, który z powodzeniem można zamrozić i wykorzystać, gdy zajdzie taka potrzeba :) 

Po ugotowaniu wychodzi około 700 ml. 

Do dzieła!

Marchewki (4 sztuki), pietruszkę (1 sztuka) i seler (1/3 sztuki) obierz ze skórki. Wrzuć do garnka.

1

Obierz cebulę (1 sztuka) o opal ją palnikiem, tak by się zarumieniła. Dorzuć do garnka.

2

Do pozostałych warzyw wrzuć por (1 sztuka). Wszystko zalej wodą. Zagotuj.

3

Gdy wywar się zagotuje, dopraw go solą oraz dodaj do niego pieprz ziarnisty (1 opakowanie), listki laurowe (2 sztuki) oraz lubczyk (1 łyżka).

4

Gotuj na małym ogniu około 90 minut. Odcedź.

5

Zupy, do których może Ci się przydać bulion warzywny, to na przykład gęsta zupa z soczewicą, pikantny krem pomidorowy z mango czy zupa grzybowa.