ze smakiem
20 min
1 osoby
400 kcal / 1 porcja
5

Bliny wśród chrupiących warzyw

Co potrzebujemy?

Bliny:
  • 2 sztuki ziemniaka średniej wielkości
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • 1 sztuka jajka + 1 żółtko
  • sól, pieprz ziołowy
Warzywa:
  • 3 sztuki rzodkiewki
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 garść szpinaku
  • 3 sztuki szparagów
  • sok z 0,5 sztuki cytryny
  • 1-2 gałązki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
  • 1 sztuka jajka
  • 1 łyżeczka octu winnego

Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska na letnie wieczory :) surowe, chrupiące warzywa wysuwają się na pierwszy plan, nadając całości niesamowitej świeżości. Ukryte w nich jajko poche dodaje daniu aksamitu, wylewając się na talerz rewelacyjnie współgra z oliwą z oliwek. Nie myślałam, że to tak fajne połączenie!

Bliny to, można powiedzieć, serce tej przystawki :) są bardzo delikatne, miękkie, ale podbijają wszystkie znajdujące się na talerzu smaki, dodają wyrazistości i charakteru.

Do dzieła!

Obrane ziemniaki (2 sztuki) ugotuj do miękkości, następnie odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę (1 łyżka), całość wymieszaj. Dolej śmietanę (1 łyżka), a później wbij jajko oraz dodatkowe żółtko. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem ziołowym.

1

Przygotuj sobie rondelek lub miskę z zimną wodą, koperkiem (1-2 gałązki) i sokiem z cytryny (z 0,5 sztuki). Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki (3 sztuki) wykrój w "kostkę do gry", a ogórka (1 sztuka) obieraj obieraczką z każdej strony, aż pojawią się pestki. Środkową część możesz wykorzystać na zupę lub koktajl :) wszystkie warzywa, łącznie ze szpinakiem (1 garść), trzymaj w naczyniu z przygotowaną wodą.

2

Na rozgrzaną patelnię z masłem (1 łyżka) nałóż masę na bliny. Możesz uformować jednego większego lub kilka mniejszych placków. Smaż je z obu stron, aż do zarumienienia.

3

W międzyczasie wyciągnij wcześniej przygotowane warzywa, odsącz na ręczniku papierowym, a do pozostałej wody dodaj sól i cukier. Zagotuj ją i blanszuj w niej przez 30 sekund umyte i obrane szparagi (5 sztuk).

4

W innym garnuszku zagotuj wodę, dodając do niej ocet (1 łyżka), sól oraz czosnek rozgnieciony w ręce (1 ząbek). Gdy zacznie wrzeć, za pomocą trzepaczki utwórz delikatny wir i dodaj do niego jajko, uprzednio wbite na talerzyk. Trzymaj je około 2 minuty na średnim ogniu, a następnie wyciągnij łyżką cedzakową.

5

Na talerzu ułóż bliny, a na nich szpinak, jajko i pozostałe warzywa. Całość skrop oliwą z oliwek.

6