ze smakiem
20 min
4 osoby
81 kcal / 1 porcja
5

Bezmięsne spaghetti

Co potrzebujemy?

Sos:
  • 2 sztuki marchewki (małe)
  • 0,5 sztuki cukinii
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól
Dodatkowo:
  • ugotowany makaron spaghetti

Uwielbiam makarony, a makarony z sosem pomidorowym wręcz kocham! :D jest to zawsze fajny pomysł na obiad, bo lubią go i duzi, i mali.

W dzisiejszym przepisie przemyciłam górę warzyw, które fajnie chrupią i wzbogacają smak dania. Sam sos, dzięki wolnemu i dłuższemu gotowaniu, jest bardzo aromatyczny, lekko słodki, z wyczuwalną nutą oregano (polecam dać świeże zamiast suszonego!).

Do dzieła!

Cebulę (1 sztuka) pokrój w kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka).

1

Marchewki (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli, podsmaż 3-4 minuty.

2

Paprykę i cukinię (po 0,5 sztuki) również pokrój w kostkę. Dorzuć do marchewki i cebuli, wymieszaj.

3

Warzywa dopraw papryką słodką, curry (po 1 łyżeczce), papryką ostrą (0,5 łyżeczki) i solą. Podsmaż jeszcze 3-4 minuty, aż wszystkie się zarumienią i lekko zmiękną.

4

Do warzyw dodaj passatę (0,5 szklanki) oraz pomidory (1 puszka). Wszystko dopraw cukrem i oregano (po 2 łyżeczki). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw sos jeszcze na 40-50 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.

5

Przepis na moje klasyczne spaghetti bolognese znajdziesz tutaj :)