ze smakiem
10 min
8 osoby
170 kcal / 1 porcja
5

Beza z musem truskawkowym

Co potrzebujemy?

Beza (16 sztuk):
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek

Wcześniej nie sądziłam, że beza jest tak szybka i prosta w przygotowaniu! :) kluczem jest porządne ubicie białek i nie przesadzenie z temperaturą piekarnika.

Ten przepis podejrzałam na mojewypieki.com, gdy szukałam pomysłu, co zrobić z zalegającym białkiem. Dodałam co nieco od siebie i oto jest :)

Do dzieła!

Białka (8 sztuk) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodawaj cukier (1 szklanka), cały czas miksując, a na końcu dorzuć mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i sok z cytryny (1 łyżka).

1

Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a na nim łyżką kładź pianę, formując małe okręgi.

2

Bezę piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, ale tylko przez 2 minuty. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 1,5 godziny.

3

Truskawki obierz z szypułek i zblenduj. Takim sosem polewaj upieczone i ostudzone bezy :)

4