ze smakiem
10 min
5 osoby
464 kcal / 1 porcja
5

Babka bananowa z nutellą

Co potrzebujemy?

Babka (blacha o wymiarach 8 x 28 cm):
  • 3 sztuki banana (dojrzałego)
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki nutelli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

To ciasto to mój hit :) uwielbiam szybkość jego wykonania i minimum energii, jaką muszę w to włóżyć. 

Często przygotowuję tę babkę, gdy mam już prawie przejrzałe banany i chrapkę na coś do kawy. Jest ona idealnie miękka i wilgotna, dość słodka, ale i tak chętnie sięga się po kolejny kawałek. 

Pierwsze "chlebki bananowe" piekłam bez dodatku czekolady, ale raz wpadłam ma pomysł dodania nutelli i przepadłam - wpasowuje się w takie klimaty idealnie. 

Jeśli lubisz, gdy w cieście coś chrupie, dodaj orzechy włoskie lub migdały :) 

Do dzieła!

Jajko roztrzep z cukrem (0,5 szklanki). Dodaj rozgniecione widelcem banany (3 sztuki) i nutellę (4 łyżki). Wymieszaj.

1

Dosyp mąkę (1 szklanka) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wszystko dobrze wymieszaj.

2

Na końcu dorzuć masło (4 łyżki). Nie martw się, jeśli będzie ono w większych kawałkach, nic nie szkodzi, nie musi być idealnie wymieszane :)

3

Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 60 minut.

4